15 november 2011

tutorial: vlinderprinsesje

Ja, ja, u leest het goed, ik waag mij aan mijn eerste tutorial! Het begon zo: Sientje kreeg een brief mee van school waarin stond dat de kindjes zich zouden verkleden en een dansje doen op het grootouderfeest. De meisjes die een prinsessenjurk en vlindervleugeltjes hadden, mochten als vlinder optreden. Het toeval wil nu dat Sientje nog maar pas vlindervleugeltjes gekregen had. En het bijpassende jurkje? Dat zou mama wel eens rap in elkaar flansen.

Het eindresultaat ziet er zo uit:


En hoe kom ik daaraan?

Men neme:
- een bestaand topje van dochterlief
- een lap voile van ongeveer 80 cm op 110 cm (voor een meisje van 3 jaar)En wat wil nu het toeval...Aan het topje hangt al een vlindertje! Ha!

Vervolgens plooi je de lap stof van onder naar boven:En van rechts naar links:Stik de naad links dicht.Keer om. Nu gaan we de bovenzijde (die nog open is, de onder kant is dubbel en dicht) fronsen. Dit doe je als volgt:
- zet je naaimachine op de grootste steek
- begin net achter je zijnaad te stikken (de draad niet vastzetten!!) en eindig terug net voor de zijnaad
- herhaal dit nog eens net onder je vorige stiklijn (je kunt ook fronsen met 1 stiklijn, maar met 2 heb je een egaler resultaat)

Dit moet er dan zo uitzien:Neem nu de uiteinden van de vier draden vast en trek voorzichtig tot je rok helemaal gefronst is tot de juiste breedte. Om te weten welke breedte je rok moet hebben, meet je eerst de onderkant van het topje in uitgerekte toestand (!! als je meet in onuitgerekte toestand, is de kans groot dat dochterlief er niet in zal passen, daarom ook een stretchtopje gebruiken !!)

Dit ziet er dan zo uit:
Keer dan je topje om en schuif het over het rokje, goede kanten tegen elkaar.


Stik vast.Nu gaan we de vlindertjes aanstikken. De vlindertjes knipte ik uit een lapje vilt.

Neem aan de boord wat stof tussen te vingers tot je zoiets bekomt:Naai dit vast met de hand, en naai er daarna de vlinder op. Herhaal dit aan de andere kant.Als onderrok maakte in de no sew tutu. Heel eenvoudig, geen naaimachine nodig, gewoon stroken tule aan een stuk elastiek knopen. Er staan veel handleidingen hiervoor op het net. Dit is gewoon één van de vele. Ik knipte stroken van ongeveer 8 cm breed en 80 cm lang. Achteraf bekeken zou ik langere stukken gemaakt hebben, zodat de tutu wat komt piepen.Schattig eh?

En met vlindervleugeltjes en een fluffy "insecten" diadeem van de kermis is het plaatje compleet:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten